Området till årets Novembertävlingar är helt nykarterat.
Här fanns en tidigare karta från 80-talets början signerat SoIK Hellas.
Dessutom har det i modern tid aldrig arrangerats någon tävling i detta område men det gör det inte till något jungfrulig område.
Gamla kartan
'
En klassisk grov 80-talskarta. De karaktäristiska branta syd- och sydvästsluttningarna.
Det finns spår av många aktiviteter i terrängen.
Går man tillbaka längst i tiden hittar vi gravar från järnåldern men det fanns folk här i skogarna redan på bronsåldern. Gravfälten och den stora aktiviteten på höjderna under denna tid finns tydliga spår av i terrängen. På flertalet bergstoppar finns små och stora gravfält. Under tävlingarna kommer dessa att spärras av för att vi inte ska förstöra för kommande generationer. Vi har undvikit att placera kontroller i vissa områden för att skydda dessa historiska platser.
Gravfält
Nej det är inte klapperstensfält i terrängen utan gravfält. Några större och några mindre.
Ett annat dominerande berg är gamla slalombacken, Botkyrkabacken, där undertecknad tog de första slalomsvängarna.
Mot slutet av 80-talet försvann liftarna och backen byggdes ut mer på den nordvästra kanten av diverse byggmassor från Storstockholms södra delar. Man kan fortfarande se spår av gamla liftstolpar och byggrester i form av något enstaka uppstickade byggmaterial.
Botkyrkabacken är på väg att växa till sig och den skiftar nu alla möjliga gröna-gula kartfärger. Lite mer likt Högtalstoppen för er som spungit där.
Botkyrkabacken
Från toppen av Botkyrkabacken har man denna utsikt över norra Botkyrka både med Ica Maxi, Bauhaus och Alby.
Skrot
Mycket annat än naturliga föremål finns i terrängen. Här en gammal VW Golf som hamnat på taket. Inte markerad på kartan.
Ridklubben vid Skrävsta använder området frekvent för ridtävlingar och träningar. Flera fälttävlanshinder finns i terrängen men är inte markerade på kartan eftersom de anses temporära.
Tävlingsterrängen är bitvis riktigt detaljerad och sönderveckad typiskt för Södertörn skulle man kunna säga. Syd- och sydvästsluttningarna lutar brant medan nordsluttningarna är lite glesare på detaljer och mer utsträckta. Det gäller att våga sakta in rejält där det behövs. Stupen är riktigt höga bitvis så spring säkert så att inga olyckor sker.
Sydvästsluttning
Kanske lite typisk för några av sydvästsluttningarna är rejäla branter, lösa stenar därunder. Ingen direkt snabblöpt varken upp eller ner. Men samtidigt orienteringskrävande.
Brant
En klurig större brant i skogen. Kanske 4 meter hög eller något sådant. Finns branter på kartan i storleksordnignen 12-1,5 meter.
Området är rikt på planbildsdetaljer och passar perfekt för att lägga banor för alla färger.
Ekar
En av områdets ekar. I området finns ett naturreservat i form av Ekholmen där det växer rejält med ek. Vissa ekar större än andra.
Kuperingen är måtttlig till stark. Botkyrkabackens 65 metersstigning är terrängens största men sluttningarna är många och branta. Det vill till att du som ska springa har starka ben. Uppepå är det flackare men finns gott om detaljer där med. Krävs riktigt nogrann kartläsning bitvis.
Berghäll
För dig som bara vill ha öppna lättlöpta hällmarker så är hela terrängen inte som ovan. Dock finns det fina hällmarker uppe på några av de största höjderna där det går att springa på i hög fart
Utsikt
Uppepå bergen har du förstås en fin utsikt över till nästa berg. Här i härlig höstskrud.
Till sista om själva kartan och karteringen. Eftersom kartan är helt ny är den med 5 meters ekvidistans från Lantmäteriets laserdata. Till det har vi fått geodata från kommunen. Rekognosering i skogen har gjorts mestadels digitalt med platta+gps.
/Kartritare Henrik Persson, Tullinge SK
|
Tullinge Sportklubb, c/o Axelsson, Sveavägen 5, 14731 Tumba, info@tullingesk.se
Hemsidesansvarig: Henrik Persson
Material på hemsidan tillhör Tullinge Sportklubb 1996-2020
|